Vuosijuhlat

Vinkkejä vuosijuhlaa varten

Tämän tekstinpätkän on tarkoitus valaista ensikertalaiselle (miksei muillekin) muutamia etikettiniksejä pukeutumisen ja käytöksen suhteen, jotta itse juhlassa ei tarvitse jännittää. Akateemiseksi vuosijuhlaksi TKO-älyn vuosijuhlat ovat tosin vähemmän jäykästä päästä, joten terveellä järjellä ja perushyvällä käytöksellä toki pärjää. Tekstin lukeminen voi silti vähentää hämmennystä ja madaltaa osallistumiskynnystä.

Vuosijuhlaan ovat kutsuttuja kaikki TKO-älyköt ja TKO-älyn ystävät eli osallistujissa on opiskelijoita fukseista pidemmälle ehtineisiin, jo valmistuneita entisiä TKO-äly-aktiiveita, laitoksen henkilökunnan edustus, muiden järjestöjen ja yhteistyötahojen edustajat ym. Mitä erilaisempaa porukkaa sen hauskempaa. Osallistumisen kanssa ei siis tarvitse turhia arkailla.

Pukeutuminen

Vuosijuhlille pukeudutaan muodollisemmin kuin sitseille. Mahdollisia asuja ovat frakki (tai tumma puku) tai pitkä iltapuku sekä akateemiset kunniamerkit. Myös kunnon juhlapuku käy. Ylipukeutumista näissä juhlissa ei tunneta vaikkei halvempiakaan tai monta kertaa käytettyjä asuja katsella pitkin nenänvartta. Sama pätee muuhunkin laittautumiseen: jotkut saattavat satsata ammattilaisiin mutta useimmat laittavat hiuksensa ja kasvonsa juhlakuosiin ihan itse.

Käytös

Juhliin tullaan ajoissa ja jos juhlii avecin kanssa niin juhlapaikalle on tapana tulla yhdessä. Juhlassa paikat on nimikoitu, joten kannattaa tutustua pöytäjärjestykseen ennen saliin astumista. Pöytien luona sitten odotellaan, että koko pöytä on koolla ennenkuin istuudutaan. Luonnollisesti ennestään tuntemattomille pöytäseurueen jäsenille on kohteliasta esittäytyä. Avecia (ja muutakin pöytäseuruetta) kohtaan on tapana olla kohteliaita esimerkiksi kaatamalla vettä tai auttamalla istuutumaan.

Ruokailua ei yleensä aloiteta ennenkuin koko pöytä on saanut ateriansa. Joskus lämpimien ruokien kohdalla riittää, että lähellä istuvat ovat saaneet annoksensa, jos tarjoilu tuntuu kestävän. Laulun aikana ei kalistella aterimia (syödä), eikä puhuta tai poistuta pöydästä – tai saavuta paikalle. Samat ohjeet koskevat myös muita esityksiä, kuten puheita. Ruuan jäähtymisestä ei kannata huolehtia, kunnon juhlassa lauletaan niin paljon, että pääruokaa ei ehdi syödä lämpimänä loppuun hotkimatta.

Vuosijuhlissa on aina laulunjohtaja, joka aloittaa laulut. Yleensä lauluja saa ehdottaa vapaasti joko kertomalla laulunjohtajalle toiveestaan tai nousemalla ylös ja kertomalla koko porukalle mitä lauletaan muutaman johdattelevan sanasen kera. Tässä on kohteliasta myös esitellä itsensä juhlaväeltä, jotta vältytään äänekkäältä henkilön nimen ihmettelyltä, joka ei siis kuulu vuosijuhliin. Vaikka laulu tuntuisikin tutulta, on usein parasta silti antaa laulunjohtajan aloittaa varsinainen laulaminen, jotta aloitussävel on jonkinlaisessa kuosissa. Muuten laulutaidolla ei ole väliä vaan kukin saa hoilata taidollaan ja tyylillään rohkeasti. Istumapaikoille jaetaan laulukirjat, joista laulujen sanat löytyvät, sävel on yleensä tuttu tai helposti opittava jos kuuntelee vähän matkaa ja menee sitten rohkeasti mukaan.

Perinteisemmissä järjestövuosijuhlissa pöydistä ei ole tapana poistua ennen pääruoan päättymistä ellei ihan oikea tarve ilmene. TKO-älyn juhlissa tätä ei noudateta aivan tunnontarkasti, mutta kannattaa silti pitää huolta siitä, ettei häiritse muita juhlijoita poistumalla laulujen tai puheiden aikana tai aiheuttamalla hälinää poistumisellaan.

Yleisesti ottaen hyvä vinkki on tarkkailla mitä muut tekevät, jos olo tuntuu epävarmalta.

Seuraavassa hiukan avainsanoja:

  • avec henkilö, jonka vieressä istut juhlassa.
  • plaseeraus/pöytäjärjestys paikat pöydissä on etukäteen nimikoitu. Ilmoittautumisen yhteydessä voi esittää toiveita myös pöytäseurasta.
  • skoolaus olennainen osa juhlaa on juomalaulut, joiden päätteeksi skoolataan. Virallinen kaava, jota nykyisin TKO-älynkin juhlissa noudatetaan menee näin: Yleensä mies (tai avec-parista vasemmalla istuva) skoolaa ensin oikealle (avec), sitten vasemmalle ja viimeksi vastapäätä istuvan kanssa ja vastaavasti nainen (tai oikealla istuva) ensin vasemmalle, sitten oikealle ja sitten vastapäätä. Tällöin siis katsotaan silmiin, nyökätään ja kohotetaan lasia, ei yleensä kilistellä.