Tervetuloa opiskelemaan

Tervetuloa opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä Helsingin yliopistoon!

Alla muutama vinkki, joiden avulla pääset alkuun:
-Vuoden 2023 fuksien Telegram-ryhmä (pyydä tuutorilta linkki)
-Syksyn 2023 aikataulu HY:n sivuilla
-Syksyn 2023 aikautulu Fuksiwikissä

HUOM! Jos olet ottanut paikan vastaan jo viime vuonna, mutta olet lykännyt aloitusta (esim. asepalveluksen takia) seuraavaan syksyyn, ilmottaudu fuksi- ja tuutorivastaaville saadaksesi samat tiedot kuin muutkin fuksit.

Tietojenkäsittelytiede

Tietojenkäsittelytiede, tutummin “tkt” tai “käpistely”, on luonnontiede, joka tutkii automatisoitua laskentaa teoriassa ja käytännössä. Alamme on laaja ja kehittyvä: pääset osastollamme tutustumaan ohjelmointiin, ohjelmistotekniikkaan, tekoälyyn, algoritmeihin, tietorakenteisiin sekä lukemattomiin muihin tietotekniikan teoreettisiin kulmakiviin ja mielenkiintoisiin sovelluksiin. Osastolle tullessa ei tarvitse kuitenkaan osata ohjelmoida; opetus lähtee liikkeelle perusteista.

Tietojenkäsittelytiede kulkee voimakkaasti käsi kädessä matematiikan kanssa, ja tämän vuoksi matematiikka tulee kaikille tutuksi sivuaineena.

Opiskelu

Yliopistolla opiskelu on hyvin itsenäistä. Kurssin opetus tapahtuu yleensä kontaktiopetuksena luennoilla ja laskuharjoituksissa eli “laskareissa”. Laskareissa käydään läpi yleensä pienissä ryhmissä kurssin tehtäviä. Tyypillisesti luennoilla läsnäoloa ei TKTO:n kursseilla valvota, eli opiskelija voi itse päättää mille luennoille menee. Laskuharjoituksista sen sijaan saa useimmilla kursseilla pisteitä arvostelussa ja sen takia niissä käymättä jääminen voi näkyä tuloksissa.

Entistä useampi tietojenkäsittelytieteen ja matematiikan kurssi toimii “pajaopetuksena”. Tällöin kiinteää laskuharjoitusaikaa tehtävien yhdessä läpi käymiseen ei ole, vaan tehtävät tehdään itsenäisesti ja palautetaan kerran viikossa tarkastettaviksi. Tehtäviä on pajamuotoisissa kursseissa yleensä enemmän kuin perinteisissä laskarikursseissa, mutta niiden tekemiseen saa apua sovittuina aikoina paikalla olevilta pajaohjaajilta.

Kurssin lopputulokseen vaikuttaa luonnollisesti paljon myös kurssikoe eli tentti. Tenttejä voi olla yhdellä kurssilla useampi. Epäonnistuneen tentin voi käydä uusimassa, ja lisäksi kursseja voi suorittaa itseopiskelulla käymällä erilliskokeessa.

Kumpulan kampus

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan koti on keskustan melskeestä muutaman kilometrin päässä majaileva Kumpulan kampus. Tietojenkäsittelytieteen opiskelijana kampuksen rakennuksista tutuimmaksi sinulle tulee Exactum, jossa toimivat tietojenkäsittelytieteen sekä matematiikan ja tilastotieteen osastot sekä niihin liittyvät opiskelijajärjestöt. Kampukselta löytyvät myös fysiikaalisten tieteiden ja geotieteiden osastot (Physicum), kemian osasto (Chemicum) sekä ilmatieteen ja merentutkimuksen osastot (Dynamicum). Kampuksella on oma kirjasto Physicum-rakennuksessa.

Tiedekunnan kanslia on Physicumin 2. kerroksessa, kirjaston sisäänkäynnin vieressä

Opiskelijatoiminta

Yliopistolla on pitkät perinteet opiskelijatoiminnasta. Tietojenkäsittelytieteen opiskelijana luultavasti näkyvin opiskelijajärjestö jonka kanssa päädyt tekemisiin on ainejärjestömme TKO-äly ry, tutummin “Tekis”.

Varaslähtö Suomenlinnassa. Kuva Valentin Abramenkov

Opiskelijatoiminnasta tulee monelle ensimmäisenä mieleen haalarit päällä juhliminen kaupungin puistoissa, eikä aivan aiheetta. Opiskelijatoimintamme on tosiasiassa kuitenkin erittäin monipuolista. Haalarijuhlien lisäksi TKO-äly järjestää saunailtoja, leffailtoja, lautapelailuja, LANeja, kulttuuritapahtumia, yritysvierailuja ja monta muuta menoa.

TKO-äly on myös keskeinen apukanava opintoihin liittyvissä kysymyksissä. Tekiksen tuutorit ja opintovastaavat auttavat sinua mielellään kurssivalinnoissa, opintotukiasioissa ja muuhun yliopistoelämään tottumisessa. Opintovastaavat hoitavat myös järjestön jäsenten edunvalvontaa osaston hallinnossa. Lisäksi Tekiksen vapaaehtoiset ylläpitävät tietojenkäsittelytieteen tenttiarkisto Tärpistöä ja Fuksiwikiä.

Gurula ja Navetta

Gurula
TKO-älyn muodollinen hermokeskus on laitoksen kellarikerroksesta löytyvä opiskelijatilamme Gurula (DK115, Exactum). Sen punaisilta sohvilta tapaa löytyä ympäri vuorokauden rupatteluseuraa, ja moni tekee siellä myös laskaritehtävänsä. Gurulaan tilataan Helsingin Sanomat ja Aku Ankka, ja jos näistä ei riitä luettavaa, siellä on myös oma pieni kirjasto.

Gurulassa toimii myös TKO-älyn oma ruokavälitys, RV. Sen hyllyistä löytyy paljon erilaista karkkia ja muuta natusteltavaa, pikanuudelia, mikropitsaa, jäätelöä, limua ja tietysti kahvia. Tuotteet myydään edullisesti, lähes tukkuhinnalla. Astiat ruokailua varten löytyvät Gurulan kaapeista, eli omia ei tarvitse tuoda. Käytetyt astiat tulee pestä itse. Jos RV:n anti ei houkuta, Gurulan jääkaapissa voi säilyttää omia ruokia.

Jos oma läppäri jäi kotiin, Gurulan vierestä löytyy ATK-luokka Navetta, joka on suosittu paikka niin ohjelmoinnille, laskarien tekemiselle kuin pelaamiselle. Navetan erikoisuutena on arcade-kaappi, jolla voi palata viime vuosituhannelle Street Fighterin, Parodiuksen ja satojen muiden pelien merkeissä. Navetan valkokankaalta katsotaan myös joskus hetken mielijohteesta elokuvia, Muumeja tai muuta mukavaa. Valkokangas palvelee myös Navetan konsolipelien pelaajia.

Mistä apua?

TKO-äly ylläpitää Fuksiwikiä, jonne on koottu neuvoja ja tietoa usean vuoden ajan. Sieltä löytyy ratkaisu moneen pulmaan, ja lisäksi tuutorien ja opintovastaavien esittelyt.

TKO-älyn tuutorit ja opintovastaavat löytyvät helpoiten Telegramin ihmemaailmasta. Fuksiwikistä löydät hyödyllisimmät kanavat kohdasta “Keskustelukanavat”.